Ankara

Ankara Türkiye’nin başkenti olmakla birlikte, Türkiye’nin nüfus bakımından en kalabalık ikinci ilidir. 2018 verilerine göre nüfusu 5.503.985 kişidir. 25 ilçesi ve 1425 mahallesi bulunan Ankara, İç Anadolu Bölgesi’nde bulunur. Bolu, Çankırı, Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray, Konya ve Eskişehir illerine komşu olan Ankara’nın nüfusu, Cumhuriyet’in kuruluşundan beri, ülke nüfusunun iki katı hızla artmaktadır. Başkent olması nedeniyle,Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, tüm bakanlıklar ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Ankara’da bulunur.

Ankara’ya yerleşmeyi düşünüyorsanız satılık ev Ankara yazımız ilginizi çekebilir. Ayrıca trafiğin yoğun olmadığı bir il veya ilçeden geliyorsanız, direksiyon dersi Ankara yazımızın faydalı olabileceğini düşünüyoruz. Yoğun trafikte araba kullanmaya alışık değilseniz bir kaç saat özel direksiyon dersi trafikte daha rahat etmenizi sağlayacaktır. Ve taşınırken ikinci el eşya gereksiniminiz varsa ikinci el eşya Ankara yazımız sizin için aydınlatıcı olabilir. Yerleşmeyi düşünmüyor ama tatil ve iş amaçlı Ankara’ya geliyorsanız Ankara otelleri yazımızdan yardım alabilirsiniz. Ayrıca Ankara gezilecek yerler yazımızda Ankara’da gezmeniz gereken en iyi yerler konusunda sizi bilgilendirecektir.

Ankara’nın Tarihi

Ankara’da çok eski çağlardan beridir çok sayıda uygarlık yaşamını sürdürmüştür. Bugün Ankara içerisinde yapılan araştırmalarda çıkan arkeolojik eserler ile Neolitik ve Bakır Çağı eserlerine rastlanmaktadır. Bu şehrin ne zaman ve kimler tarafından kurulduğuna dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat bu bölgede Hititlerin yaşadığı ve yerleşik düzene geçtikleri düşünülmektedir. Hititlerden sonra ise Frigler bu bölgeye hakim olmuştur. Frigler döneminde bu şehre “Ankyra” denilmekteydi. Bunun anlamı ise gemi çıpasıdır. Bu dönemlerde kral yolunun buradan geçmesi sebebi ile bu şehir önemli bir ticaret şehriydi. MÖ 3. Yüzyılda burası Tektosagların başkenti olmuştur. Daha sonra Roma İmparatorluğu’nun ikiye bölünmesinin ardından Doğu Roma kısmında kalmıştır. 1073 yılına kadar Bizans hakimiyetinde kalan Ankara, 1073’te Malazgirt Zaferi’nden 2 yıl sonra Selçuklular tarafından fethedilmiştir. Bu dönemde de Anadolu’da Türkleşmeler başlamıştır.

Ankyra olan kentin ismi islami devirlerde “Engürü” ya da “Angora” olarak anılmıştır. Ankara Savaşı’na sahne olan bu şehir Fetret Devri’nde Osmanlı topraklarına girmiştir. 23 Nisan 1920 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi kurulmuş ve hükümetin merkezi de Ankara ilan edilmiştir. 13 Ekim 1923 yılında çıkarılan kanun ile de Ankara resmi olan Türkiye’nin başkenti olmuştur. Başkent olması ile birlikte bugün ki gelişmiş düzeye gelmesinin önü açılmıştır. Bu şehir milli mücadelenin sembol şehridir. 29 Ekim 1923 yılında Cumhuriyetin ilanından sonra tarihi ve kültürel mirasa sahip olan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu şehirde imar çalışmaları başlamıştır. Bu da gelişmiş bir şehir olma yolunda atılan ilk adımdır. Ankara, günümüzde de ülkemizin kalbi konumundadır. Orta noktada yer alması sebebi ile birçok ile geçiş noktasıdır. Şehirler arası aktarmalar genel olarak Ankara ilinden gerçekleşmektedir.

Ankara’nın İklimi ve Bitki Örtüsü

Ankara’nın İklimi ve Bitki Örtüsü bakıldığında karasal iklimin hakim olduğu bir şehirdir. Güney taraflarında step – bozkır görmek mümkündür. Kuzeyi ise Karadeniz bölgesine yakın olması sebebi ile yumuşak ve yağışlı bir iklim hakimiyetindedir. Ankara şehri kışları soğuk geçmesi ile bilinir. Yaz aylarında da bir o kadar sıcaktır. Fakat bu sıcaklık ilçeden ilçeye farklılık göstermektedir. Yağış da aynı şekilde bazı ilçelerde daha fazla görünmektedir. Özellik kuzey kesimlerinde yağış çok daha fazladır. Karasal iklimin en bilindik özelliği olan gündüz ve gece sıcaklık farkları bu şehirde kendini hissettirmektedir. Tuz gölüne doğru indikçe, yani güneye inildikçe yağışlar azalmaktadır. Şehrin büyük bir bölümü bozkır yani step bitki örtüsü ile örtülüdür. İlkbaharda yeşil olan bölgeler, yaz aylarında sararır ve kurur.

Ankara’nın kuzey kısmı bilindiği üzere Karadeniz Bölgesi’ne çok yakındır. Burada yağışın çok olması ile ormanlar görünmektedir. Yağmur bulutlarını kuzeydeki dağlar çeker ve bulutların güneye inmesini engeller. Dolayısıyla güney kısımda hem orman görünmez, hem de yağış çok daha az görünür. Bu şehirdeki ormanlar ise koru ve baltalık orman şeklinde görünmektedir. Ankara şehrinin toplam yüz ölçümünün %10’u ormanlar ile kaplıdır. %15’i çayır ve mera ile kaplı olmaktadır. Tahıl ise Ankara’da en geniş görünen bitki örtüsüdür. Ankara’ya ilk kez gelecekler kış aylarında çok soğuk olduğunu bilmeli ve ona göre hazırlıklı gelmelidir. Özellikle kar yağışından sonra yoğun bir şekilde kar görünmektedir. Ankara’da bahar ayları çok yaşanmaz. Bahar ayları geldiğine güneş çok sıcak olsa da, gölgeler hep soğuk olmaktadır. Bu nedenle bu mevsimlerde insanlar ne giyeceğini bilemez. İnce giyindiklerinde üşürler, kalın giyindiklerinde ise terlerler. Bu durum karasal iklimin en doğal sonucudur.

Ankara’da Ekonomi

Cumhuriyetten önce Ankara kalesi çevresinde kurulu olan bu şehir oldukça küçüktü. O dönemde başlıca gelir kaynakları tarım ve hayvancılıktı. Bu faaliyetler de tarımsal ve hayvansal malların alım ve satımı ile sınırlı kalmaktaydı. Cumhuriyetin ilanından sonra bu durum değiştir. Başkent olan Ankara’da alt ve üst yapı hizmetlerinin gelişmesi ile birlikte ticari hayatta zenginleşti. O dönemde inşaat malzemeleri ticareti de yaygınlaştı. Ankara’da Ekonomi denildiğinde ilk akla gelen Makine Kimya Enstitüsü ve Etibank gibi kurumsal fabrikalarda ticarette önemli rol oynadı. Bunların sonucunda Ankara göç almaya başladı. 1925 senesinde biraz fabrikası kuruldu. 1926 senesinde se çimento fabrikası ve barut fabrikası kuruldu. Makarna, un, yağ, şeker, süt ürünleri, şarap, bira sanayisi bu kentte oldukça gelişti. Mobilya, madeni eşya, dokuma, motor, boya, tuğla, kiremit, tarım aleti, traktör üzerine sanayi kuruluşları da burada görülmeye başlandı.

Ağaç işleri alanında Ankara önemli bir yere sahiptir. Siteler semtinde çok sayıda keresteci, mobilyacı, lakeci ve döşemeci bulunmaktadır. Günümüzde Türkiye’nin her yerinden mobilya toptan alımları ya da bireysel olan mobilya alımları Siteler semtinden gerçekleşmektedir. Bu alanda bu semt oldukça gelişmiş bir bölgedir. İçerisinde her türlü mobilya malzemesi üretimi yapılmakta ve birçok mobilya şirketine satışa sunulmaktadır. Yeni evlenecek ya da evini yenileyecek çiftlerin de ilk uğrak yeri bu semttir. Ankara’da savunma sanayisi alanında da önemli faaliyetler sürdürülmektedir. Bu konuda ülkemizdeki tek şehir Ankara’dır. Ayrıca ilaç ham maddesi olan morfin, diyaliz makinesi gibi sağlık sektörü alanında da bu şehirde üretim gerçekleşmektedir. Bu konuda da ülkemizde üretim yapan tek şehir Ankara’dır. Başkent olması Ankara’da Ekonomi anlamında dış ülkelerden heyetlerin çok gelmesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle Ankara önemli bir dış ticaret merkezidir. Eğitim konusunda da Ankara önemli bir yere sahiptir.

Ankara’da Madencilik

Başkent olan Ankara’da Anadolu’nun merkezi olan Kızılırmak ve Sakarya nehirlerinin kollarının meydana getirdiği ovalar bulunmaktadır. Ankara’da Madencilik çok duyulmasa da aslında oldukça önemlidir. Bu şehirdeki en önemli madenler; altın, bakır, kurşun, çinko, demir ve manganez olmaktadır. Altın sahası Çucuk – Gicik bölgesindedir. Bu bölgede 3 ile 10 ton arası altın değeri bulunmuştur. Kızılcahamam ve Güven bölgesinde ise bakır, kurşun ve çinko bulunmaktadır. Aynı zamanda bu şehirde çok fazla manganez zuhurları da bulunmaktadır. Manganez zuhurları ise; Kalecik, Kızılcahamam, Güdül, Haymana ve Elmadağ’da vardır. Bala ve Kesikköprü bölgelerinde de demir yatakları bulunmaktadır. Üretimlerin sonucunda 1 milyon ton demir rezervi bu bölgede kalmıştır. Burada bazı demir yatakları işletilememektedir. Bunun sebebi tenörlerin düşük olması ve de kükürt ile SiO2 içermeleridir. Bu bölgeden yine de yılda yaklaşık 200 – 300 ton civarında demir cevheri üretimi gerçekleştirilmektedir.

Ankara Madencilik alanında aynı zamanda endüstriyel hammadde kaynakları da oldukça zengindir. Trona, çimento, bentonit, jips, kaya tuzu, kireçtaşı, kum – çakıl, perlit, sodyum, mermer, sülfat ve sepiyolit bu endüstriyel hammaddelerin başında gelmektedir. Bu hammaddelerden en çok trona elde edilmektedir. Bunlar Beypazarı’nda bulunmaktadır. Aynı zamanda Kazan ilçesinde de trona yatağına rastlanmıştır. Tornadan sonra kaya ve göl tuzu da çok fazla bulunmaktadır. Bunlarda genel olarak Şereflikoçhisar ilçesinde ve Çubuk, Güdül, Kızılcahamam ilçelerinde bulunmaktadır. Sincan, Elmadağ, Ayaç ve Kazan’da aynı zamanda çimento hammaddesi de bulunmaktadır. Ayrıca Ankara’da köür oluşumu da önemli bir potansiyele sahiptir. Beypazarı’nın Çayırhan bölgesinde, Gölbaşı’nın Karagedik ve Bahçeköy bölgelerinde, Ayaş’ın Kayıbucak bölgesinde ve Şereflikoçhisar’da kömür sahaları görünmektedir. Buralarda tonlarca kömür elde edilmektedir. Kızılcahamam’da ayrıca önemli jeotermal sahaları da mevcuttur. Bu nedenle ilçede sıcak su kaynakları turizme katkı sağlamaktadır.

Ankara’da Sanayi

Sanayi alanında ülkemizin 2. Büyük şehri Ankara’dır. Ülkemizin sanayi alanında geri kalması bu bölgede sanayi alanındaki gelişmeleri sınırlamaktadır. Genel olarak yabancı fabrika ürünleri ülkemizde satışa sunulmaktadır. Ankara’da Sanayi denildiğinde akla Sincan organize Sanayi Bölgesi ve Ostim İvedik Organize Sanayi Bölgesi gelmektedir. Bu bölgelerde Türk sanayicilerin üretimleri gerçekleşmektedir. Özellikle un, jeneratör, akü, klima, makine, general electic, askeri elektronik, askeri uçak ve yedek parça alanlarında çok gelişmiş organize sanayi bölgeleridir. Özellikle savaş sanayi fabrikaları Ankara’da öne plana çıkmaktadır. Ülkemizin bu alandaki en büyük fabrikaları bu şehirde yer almaktadır. ASELSAN A.Ş. (Askeri Elektronik Sanayi), HAVELSAN A.Ş. (Hava Elektronik Sanayi) ve TUSAŞ (Türkiye Uçak Sanayi TAI) ülkemizde bu şehirde büyük ekonomik gelişme sağlayan kuruluşların en başında gelen kuruluşlardır.
Ankara’da çok sayıda üniversite bulunmaktadır. Bu nedenle Araştırma ve Geliştirme Merkezleri de bu alanda çok fazladır. Bu da Ankara’da Sanayi gelişimine katkı sağlamaktadır.

Üniversitelerin içerisinde yer alan Teknokent’ler bilgisayar yazılım araştırma ve geliştirme alanlarında çok başarılıdır. Ülkemizde son yıllarda bu alanlar vergi alınmaması da gelişime önemli anlamda katkı sağlamıştır. Ankara’nın Temelli ilçesinde de 2. Anadolu Organize Sanayi Bölgesi ve 2. Ankara Sanayi Odası Sanayi Bölgesi yer almaktadır. Bu da burada sanayi alanında hareketlilik sağlamıştır. Ankara’ya 45 kilometre mesafede bulunmaktadır. Çevresinde de yerleşik hayata geçilmeye başlanmıştır. Temelli’nin bu alanda biraz daha gelişmesi gerekmektedir. Yine de Ankara’nın ekonomik olarak daha fazla gelişebilmesi için sanayi anlamında çok daha fazla gelişmesi gerekmektedir. Ayrıca Akyurt’ta yer alan kola fabrikaları, gazete üretim fabrikaları, kamyon sanayi fabrikaları ve şarap fabrikaları da sanayi gelişimi için önemli fabrikalar arasında yer almakta olup, Ankara’nın ekonomik gelişimine katkı sağlamaktadır.

Ankara’da Tarım

Ankara nüfusunun 4’te 1’i kırsal alanlarda yaşamaktadır. Dolayısıyla kırsal alanda yaşayan insanlar tarımsal faaliyetler ile de ilgilenmektedir. Ankara’da Tarım bitkisel üretim bakımından ülkemizde ilk sırada yer alan illerden bir tanesidir. Geniş arazilerin olması sebebi ile burada üretim oldukça elverişlidir. Türkiye’deki tarım faaliyetlerinin %5’i Ankara’da gerçekleşmektedir. Meyvelerin %8,46’sı, sebzelerin % 5,93’ü Ankara ilinde ekilmektedir. Hayvansal ürün bakımından da bu şehirde küçükbaş olarak koyun ve büyükbaş hayvancılığı gelişim göstermektedir. Tarım anlamında kredi mekanizması Ziraat Bankası aracılığı ile gerçekleşmiştir. Fakat son yıllarda özel bankalarda tarım alanlarına ağırlık vermiş ve bu bankalarda tarım sektörüne kredi vermeye başlamıştır. Bankaların yanı sıra Tarım Kredi Kooperatifleri’de tarım sektörüne kredi sağlamaktadır. Ankara’da bu kredileri kullanarak tarım faaliyetinde bulunan çok sayıda vatandaş bulunmaktadır.

Türkiye tarım sektöründe ihracat olarak oldukça gelişmiştir. Ankara’da Tarım da aynı oranda gelişim göstermiştir. Ankara’da tahıl alanları nadasa bırakılmaktadır. Sebze ve meyve alanları ise her yıl düzenli olarak ekildiğinden artış göstermektedir. Polatlı bölgesi bu anlamda hububat ekimi açısında ne çok ekim alanına sahip bölgedir. Onu Haymana ilçesi takip etmektedir. 3. Sırada ise Bala ilçesi yer almaktadır. Bu 3 ilçenin ardından da Kazan ve Beypazarı ilçeleri gelmektedir. Çubuk, Kalecik ve Kızılcahamam ise en çok meyve ve bağın ekildiği bölgeler olmaktadır. Ankara buğday üretimi alanında da çok uygun bir bölgedir. Fakat kımıl ve sünelerin buğdaylara zarar vermesinden ötürü buğdaydan daha çok arpa üretimi yapılmaya başlanmıştır. Ankara’da tarım ürünü olarak diğer ürünlerde; çavdar, şekerpancarı, kuru soğan, marul, şaraplık üzüm, kiraz ve dut sayılmaktadır. Bu üretilen ürünlerin her biri Ankara’nın ekonomik faaliyetlerine katkı sağlamakta olan önemli tarım ürünleri arasında yer almaktadır.

Ankara’da Spor

Sağlıklı yaşamın ön koşulu düzenli beslenmek ve spordan geçmektedir. Spor vücudun gücünü arttırmakta aynı zamanda sosyal hayatı daha güzel vakit geçirerek zenginleştirmektedir. Bu çerçevede futbol, basketbol ve voleybol başta olmak üzere atletizm, avcılık, kayak, güreş, teniz ve buna benzer çok sayıda spor dalı bulunmaktadır. Ankara’da Spor için bu ve bunlar gibi çok sayıda spor dalı faaliyetine katılmak mümkündür. Ankara’da çok sayıda spor merkezi ve spor kulübü bulunmaktadır. Sporun dalları arasında kişiye en yakın gelen spor dalı hangisi ise onun hizmetinin verildiği bir spor merkezine ya da spor kulübüne üye olunabilir. Ankara’nın her ilçesinde ve neredeyse her semtinde spor salonu ya da spor kulübü bulunmaktadır. Evinize en yakın ya da bütçenize en uygun spor merkezi ile iletişime geçerek, dilediğiniz spor dalı ile sizlerde ilgilenebilirsiniz.

Spor denildiğinde akla ilk bizim ülkemizde futbol gelmektedir. Futbol bakımından gelişmiş olmamız sebebi ile spor dallarının en başında bu spor dalı akla gelmektedir. Ankara’da Spor denildiğinde ise akla ilk olarak MKE Ankaragücü Spor Kulübü gelmektedir. Bu spor kulübünün tarihi Osmanlı dönemine kadar dayanmaktadır. Kurtuluş Savaşı, Milli Mücadele döneminde de bu spor kulübü faaliyet göstermekteydi. Başkent’te ilk resmi futbol maçı 26 Ekim 1922 tarihinde Cebeci İnönü Stadyumu’nda gerçekleştirilmiştir. Anadolu Sanatkarangücü o dönemki ismi olan askeri takımı yenmiştir. Başkentin her alanda gelişim göstermesi sonucunda da Ankaragücü adını alan bu spor kulübüne destek artmıştır. Günümüzde de halen destek almaktadır. Bu takım milli mücadele döneminde şehit vermesi sebebi ile de ülkemizde önemli bir yere sahip futbol takımlarından bir tanesidir. Şuanda da Ankaragücü futbol takımı 1. Ligte ülkemizin en büyük takımları ile rakip durumdadır.

Ankara’da Turizm

Ankara ili tarihi eser ve doğal güzellikleri ile zengin bir şehirdir. Bu nedenle de Ankara’da Turizm gelişim göstermiştir. Çok eski yıllardan bu yana çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmış olması sebebi ile Ankara’da çok sayıda tarihi eser bulunmaktadır. Özellikle Ankara Kalesi Frigya Kıralı Midas tarafından yaptırılan önemli bir kaledir. Ankara’yı ziyaret eden kişilerin ilk olarak bu kaleyi mutlaka ziyaret etmeleri tavsiye edilmektedir. Kale iç ve dış olmak üzere iki kısımdan meydana gelmektedir. Şehir merkezinde yer alması sebebi ile ulaşımı çok basittir. Elmadağ menbaları da Ankara’nın turistik yerlerinden bir tanesidir. Kayaş vadisi ve Üregel köyü civarımda bulunmaktadır. Haymana’da yer alan Gavur Kalesi de önemli turistik noktalardan bir tanesidir. Hitit devrinden kalmıştır. MÖ 1450’ye tarihi dayanmaktadır. Üzerinde Hitit kıyafetlerini belirten kabartmalar bulunmaktadır.

Ankara’da Turizm bölgelerinden bir tanesi de Kalecik Kalesi’dir. İsminden de anlaşılacağı üzere Kalecik ilçesinde yer almaktadır. Romalılar devrinden kalan bir eserdir. Sarp bir kayalık alanda bulunmaktadır. Ankara cami açısında da çok önemlidir. Bu şehirde Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma çok önemli camiler ve türbeler bulunmaktadır. Bunlardan en önemlileri; Hacı Bayram Camii ve Türbesi, Ahi Elvan Camii, Alaaddin Camii, Aslanhane (Ahi Şerafeddin) Camii, Canebi Ahmed Paşa Camii (Yeni Camii), Hacı Musa Camii, İki Şerefeli Camii, Karacabey Camii, Karanlık Mescid, Saraç Sinan Mescidi, Zincirli Camii, Bünyamin Camii, Akşemseddin Camii, Kurşunlu Camii, Maltepe Camii,Kocatepe Camii yer almaktadır. Ayrıca Ankara’da çok sayıda han da mevcuttur. Hahmlar ise; eski hamam, Karacabey Hamam ve Şengül Hamamıdır. Ankara evleri de Ankara’nın en önemli eserlerindendir. Beypazarı evleri de meşhurdur. Ankara merkezde de bu tür evlerin bulunduğu bölgeler vardır. Ankara otelleri ve Ankara pansiyonları ile ilgili Ankara’da tatil yazımız da ilginizi çekebilir.

Ankara’da Üniversiteler

Ankara ilinde çok sayıda üniversite bulunmaktadır. Bunlardan bazıları çok köklü üniversiteler olurken, bazıları ise yeni kurulan üniversitelerdir. Ankara’da Üniversiteler yalnızca devlete bağlı üniversitelerden oluşmamaktadır. Çok sayıda özel ve vakıf üniversitesi de bulunmaktadır. Ankara’da bulunan üniversiteler şu şekildedir. Ankara Üniversitesi, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Başkan Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, TED Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Yüksek İhtisas Üniversitesi, Anka Teknoloji Üniversitesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Ankara Medipol Üniversitesi, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, Lokman Hekim Üniversitesi, Ostim Teknik Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi, Ufuk Üniversitesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin Ankara’daki Fakülteleri bulunmaktadır. Bu üniversitelerden özellikle Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi en köklü olan üniversitelerdir.

Ankara’da Üniversiteler bu kadar çok olunca haliyle Ankara’ya öğrenci olarak gelen çok sayıda kişi bulunmaktadır. Ankara’da öğrenci olmak normal hayatını buradan sürdüren vatandaşlardan çok farklı bir deneyim yaşamak anlamına gelmektedir. Yurt bakımından da Ankara’da çok sayıda yurt bulunmaktadır. Ayrıca bazı bölgelerde de çok sayıda öğrenci evi bulunmaktadır. Ankara memur kenti olması sebebi ile öğrenciler gelirken çok fazla eğlence bekliyorlarsa, beklediklerini bulamayabilirler. Akşam belli bir saatten sonra Ankara sokakları sakin olmaktadır. Fakat gezmek için çok sayıda yeri ve alışveriş merkezi de bulunmaktadır. Ankara pahalılık açısından bir küçük şehirden daha pahalı bir şehir olsa da İstanbul gibi şehirlere oranla daha uygundur. Bu nedenle bir öğrencinin burada hayatını sürdürmesi diğer büyük şehirlere göre daha basittir. Ayrıca ulaşım yönünden de neredeyse her şehire bu şehirden ulaşım imkanı bulunmaktadır.